Metsähovissa kehitetty AMS-02-spektrometri NASAn ISS-avaruusasemalle

25.05.2011

Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema on ollut mukana suunnittelemassa AMS-02-spektrometriä (Alpha Magnetic Spectrometer), joka vietiin NASAn toiseksi viimeisellä sukkulalennolla (STS-134) kansainväliselle avaruusasemalla (International Space Station, ISS) perjantaina 29.5.2011. AMS etsii pimeää ainetta, puuttuvaa ainetta ja antimateriaa avaruudesta kansainväliseltä avaruusasemalta käsin.

Metsähovin radiotutkimusasema on tehnyt läheistä yhteistyötä CERNin kanssa kehittäessään AMS-02:ta, joka on alkuperäisen AMS:n seuraaja. AMS lähetettiin avaruuteen vuonna 1998, jolloin myös metsähovilaisia oli seuraamassa sukkulan laukaisemista. AMS-projekti oli valtava menestys. Metsähovi suunnitteli sekä laitteet että ohjelmistot nopeaan tiedonkeruuseen Houstoniin ja Cape Kennedyyn.

AMS-02:ta on kehitetty kolmentoista vuoden ajan monissa Euroopan ja Kiinan tutkimuslaitoksissa. Kun laite on saatu kiinnitettyä ISS-avaruusasemalle, sen on tarkoitus olla toiminnassa 2−3 vuotta. Metsähovin rooli projektissa on auttaa sekä niin sanotussa Ground System Equipmentissä että datan keräyksessä Johnson Space Centerissä, Houstonissa.

Ari Mujunen, laboratorioinsinööri, Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema
puh. 09 428 32045, ari.mujunen(at)aalto.fi