Laitekehitys

Vastaanottimet

Vastaanottimia esitellään niiden omalla sivulla.

VLBI-laitekehitys: FlexBuff

Jo vuodesta 1991 Metsähovi on ollut yksi harvoista asemista maailmassa, jossa on jatkuvasti rakennettu ja kehitetty useita uusia tiedonkeruujärjestelmiä pitkäkantainterferometrisia (VLBI) mittauksia varten. FlexBuff-nimi on lyhenne sanoista, flexible buffer, suomeksi joustava puskuri. FlexBuff kehitettiin osana EC FP7 NEXPReS-projektia (Novel EXplorations Pushing Robust e-VLBI Services). Projekti alkoi heinäkuussa 2010 ja Metsähovi johti työpakettia 8 (WP8) nimeltään “Provisioning High-Bandwidth, High-Capacity Networked Storage on Demand”. Nimi lyhennettiin myöhemmin FlexBuff:ksi.

IMG_1221.png

Metsähovin kaksi FlexBuff:ia, Ara ja Watt.

WP8:n tarkoituksena oli tutkia tapoja saavuttaa pitkäkantainterferometrian (VLBI) tarvitsema jaettu verkkopohjainen tallennusjärjestelmä, joka sopii VLBI laajaan kaistanleveyteen ja petatavuluokan datamäärävaatimuksiin. Kehitetyt prototyypit saavuttavat jatkuvan 8 Gbps:n tallennusnopeuden ja niissä on 72 TB tallennustilaa laiteyksikköä kohti. Nykyisten (v. 2014) parantuneiden yleisesti markkinoilta saatavien komponenttien avulla päästään helposti jo 210 TB:n tallennustilaan ja 16 Gbps:n vauhtiin.

Vaikka NEXPReS-projekti on jo loppunut, Metsähovi käyttää omia FlexBuffejaan aktiivisesti nauhoittamaan ja säilyttämään European VLBI Network (EVN) sessioissa mitattua dataa. Mittausdata siirretään Internetin yli korrellaattorikeskukseen nimeltä Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE), Dwingeloossa, Hollannissa, jossa se yhdistetään muiden asemien datan kanssa.

Ohjelmistoradiot

Radioastronomisten mittauksien häiriötekijöitä monitoroidaan myös Metsähovissa kehitetyllä ohjelmistoradiolla.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 15.01.2015.