Aktiiviset galaksit

Metsähovissa tutkitaan kvasaareiden radiosäteilyä käyttäen Metsähovin 14-metristä radioteleskooppia. Havaintoja tehdään ympäri vuorokauden ja pitkin vuotta, ja niiden avulla kerätään tietoa kvasaarien radiomuuttuvuudesta.

Kvasaarit ovat kaukaisia aktiivisia galaksinytimiä. Kvasaareissa syntyy valtava määrä energiaa pienessä tilassa, ja siksi ne säteilevät paljon kirkkaammin kuin niitä ympäröivä galaksi tähtineen. Nykyisen mallin mukaan aktiivisten galaksinytimien keskuskappaleena on supermassiivinen musta aukko, jonka massa saattaa vastata jopa miljardin Auringon kokoisen tähden massaa.

Kvasaarit voivat säteillä koko sähkömagneettisen spektrin alueella. Metsähovissa tutkitaan kvasaareiden radiosäteilyä käyttäen Metsähovin 14-metristä radioteleskooppia. Havaintoja tehdään ympäri vuorokauden ja pitkin vuotta, ja niiden avulla kerätään tietoa kvasaarien radiomuuttuvuudesta.

3C279_mediumvioletred.png

kuva: Metsähovissa havaittu kvasaarin 3C279 37 GHz radiomuuttuvuus vuodesta 1980.

Metsähovin kvasaaritutkimusryhmä käyttää myös muita teleskooppeja ja satelliitteja ja tekee yhteistyötä muiden kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa selvittäessään kvasaarien rakennetta ja käyttäytymistä.

 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 29.01.2015.